Web Shop  

Intelligent buildings

A villanyszerelés forradalma
intelligens épület PC-vezérlés nélkül

A 80 éve hagyományosan alkalmazott biztosíték - kapcsoló - fogyasztó vezetékezési logikát busztechnológiával helyettesítik sok mai épületben.

A belga NIKO cég buszrendszere többet kínál korszerű busztechnológiák többségénél, hiszen az ismert PC- vezérelt, rendszerek szolgáltatásait nyújtja - PC nélkül. A kiépítés az eddigiektől eltérően nemcsak nagyszámú végpont esetén, gazdaságos, hanem már családi házak és nyaralók méreteiben gondolkodva is az. A Nikobus installációs buszrendszer a költséges buszrendszereket helyettesítő megoldást jelenthet a hazai építészeti méretek között is. Az "intelligens épület", amely "teljesíti kívánságainkat", ma már elérhető perspektívának látszik. A buszrendszer fontos jellemzői közé tartozik az egyszerű kezelés, a megbízható működés és a kedvező ár. A kedvező árért a rendszer számos szolgáltatást nyújt a felhasználónak: a Nikobus segítségével vezérelhetjük az elektromos fogyasztókat és a redőnyöket, valamint egyénileg szabályozhatjuk a fényerőt. A rendszer szíve a központi kapcsoló-, redőny- és fényerőszabályzó modul. A modulokon beállítható utasítások és funkciók programozása, valamint ezek muködtetése PC és szoftver használata nélkül történik. Eközben képzeletünket szabadjára engedhetjük, hiszen a lehetőségek száma szinte végtelen.


A Nikobus működése:

A vezérlőjelek az elosztódobozban található modulokhoz intelligens kapcsolókon át, vagy pedig rádiós távvezérléssel jutnak el. A modulok és a kapcsolók közötti összekötést mindössze egy kéthuzalos vezeték valósítja meg. Ezt a kábelt nevezzük buszvezetéknek. A vezetéken küldött jelek - adattáviratok - mondják meg, hogy hol kapcsolják a világítást, vezéreljék a redőnyöket vagy mozgassák a védőtetőket. A házban tehát csak egy áthurkolt vezetőkábelre van szükség, amelyre minden kapcsolót ráköthetünk. Mivel a rendszer összes eleme logikai mátrixban összeköttetésben áll egymással, bármilyen működtetési kombináció lehetséges, az esetlegesen megváltozott igényekhez pedig könnyen igazodhatunk, mert sem vésni, sem huzalozni nem kell. Mindemellett a 9V-os buszfeszültség érintésvédelmi biztonságot ad, ha a kapcsoló véletlenül megsérülne. Fontos szempont, hogy a kisgyermekek védelmében külön áramtalaníthatjuk a gyerekszobát. A rendszerbe még köthetünk különböző kiegészítő érzékelőket, amelyek egyes funkciók automatikus működtetésre szolgálnak. Jó példa erre a szélérzékelő, amely túl erős szél esetén behúzza a védőtetot vagy leengedi a redőnyöket. Az alkonykapcsoló érzékeli, hogy a külső fényerő a beállított érték alá süllyedt, a kapcsolómodul ekkor felkapcsol bizonyos világítótesteket vagy azok csoportjait. A fényerőszabályzó modullal megtervezhetjük lakásunk egyedi megvilágítását, a "fényjelenetek" gombnyomásra lehívhatók, s máris megteremtettük az aktuális helyzethez illő hangulatot. Napjainkban a lakás biztonsága egyre nagyobb hangsúlyt kap. A Nikobus rendszerébe bekötheto a már meglévő riasztóberendezés, valamint a hálózathoz több szenzor csatlakoztatható az üvegtörés, a füst, vagy egyéb rendellenesség érzékelésére. Érdekesség az úgynevezett pánik gomb: ha például éjszaka zajt vagy egyéb szokatlan jelenséget észlelünk, egyetlen kapcsoló megnyomásával felkapcsolhatjuk az összes lámpát, felhúzhatjuk a redőnyöket az esetleges betörő elriasztására. Ha pedig elhagyjuk a lakást, nyaralni megyünk, a jelenlétszimulációs program a külső szemlélőben azt az érzetet kelti, hogy a lakásban tartózkodik valaki. Erőszakos behatolás esetén a rendszer telefonon értesít bennünket vagy a rendőrséget. Kiemelten fontos a rendszerrel elért energiatakarékosság. Ennek alapja, hogy a Nikobus időfüggően kezeli a világítást, illetve az ablak kinyitásakor csökkenti a fűtés erősségét. Így tehát energiát, s egyben pénzt takaríthatunk meg. Nyaralók esetében telefonon bekapcsolhatjuk a futést vagy a légkondicionálót, hogy érkezésünkkor kellemes hőviszonyok fogadjanak bennünket.

Összefoglalva a Nikobus hazai bevezetésével mindenki számára
elérhető lehetőséget teremt arra, hogy kényelmesebbé, egyszerűbbé
és biztonságosabbá váljon lakásunk kezelése.

Próbálja ki a virtuális Nikobus rendszert!
Az indításhoz kattintson az alábbi képre!

A demo lejátszásához
Macromedia Flash plugin szükséges!